Virtuális adatbázis az egyenes tartásért

Most egyenesen ülsz? Ha igen, akkor gratulálok neked, de ha nem, akkor viszont nagyon figyelj oda! Ha bármilyen hát és derék problémád van, és elkezdesz tornázni, akkor az önmagában nem elég ahhoz, hogy idővel rendbe jöjjön. Nagyon fontos a tartás is, hiszen míg a tornát naponta maximum 1-2 órán keresztül végzed, ellenben naponta 8-10 órát is ülve szoktunk tölteni, és ha végig rossz tartásban tesszük ezt, akkor a napi torna ellenére folyton túlterheljük a gerincünket.

A baráti társaságunk szinte fele programozókból áll, és emiatt folyton ülnek és görnyednek a gép előtt. Bizonyos cégeknél már elkezdett népszerű lenni az olyan asztal, aminek állítható a magassága, így dolgozók tetszőlegesen végezhetik a munkájukat felváltva ülő és álló pozícióban, ezzel csökkentve az ülés okozta gerincterhelést. Ez már önmagában rengeteget számít! Az EU jelenleg többmillió programozót keres, kontinens szinten a legkeresettebb állásról van szó, az egyik legnagyobb hiányszakma, ezért idővel várható, hogy egyre többen fognak ilyen irányba tanulni, mert egy biztos, ráadásul magas jövedelemmel járó megélhetési forrásnak számít. Ennek következtében nekem az a vízióm, hogy rengeteg ember gerince fog évek alatt tönkre menni, hacsak nem tájékoztatjuk őket már az elejétől fogva, hogy mire érdemes odafigyelni, hogy megelőzzük a problémát. De ha már létre jött a baj, akkor pedig hogyan tudjuk kezelni és feloldani a helyzetet.

Ezt az ötletemet szeretném megvalósítani egy olyan vlog formájában, ami cégek által elérhető szolgáltatás lenne és a dolgozók számára biztosított ilyen irányú tájékoztatást és tréninget nyújtaná. Lennének helyszíni tréningek, ám rengeteg videó is, ami az eligazodást segítené. Zárt rendszerről van szó, ezért a YouTube és az egyéb publikus szolgáltatás nem jöhetett szóba. Ekkor ajánlotta az egyik IT-s barát a vps bérlés lehetőségét. Ez olyan típusú szervert takar, ami egy nagyobb szerverparkról leválasztott virtuális szerver, mely rendelkezik egy különálló szerver minden előnyével, azzal a különbséggel, hogy nem nekünk kell megvenni és üzemeltetni azt, hanem a számunkra megfelelő tárhelyet és sebességet biztosítva bármikor olcsóbban hozzá tudunk férni ahhoz, amire szükségünk van.

Lehet választani Windows alapú vps bérlést, és mivel én egyáltalán nem vagyok jártas az IT-s dolgokban, ám én leszek az, aki fel fogja tölteni a videóállomány nagy részét, ezért olyan felületet szeretnék, olyan alapot, amit valamennyire ismerek és tudok használni. 0-24 elérhető rendszerről beszélünk, így azt találtam ki, hogy ha egy adott cég jelentkezik egy ilyen tréningre, akkor a helyszínen megtartott alaptréning után egy éven keresztül heti kettő gerinctornával és az egészségünk megőrzésével kapcsolatos videókat osztanánk meg a cég dolgozóival. Minden cég érdeke az, hogy a beosztottjai egészségesek legyenek, hiszen az egészséges , ereje teljében lévő ember tudja a leghatékonyabban elvégezni a feladatát. Egy idő után a cégek nagy része a pénzbeli juttatásokon kívül azzal tudja bevonzani a nagyon keresett munkaerőt, hogy több olyan plusz szolgáltatást nyújt a beosztottjainak, ami az életminőségének javulásával jár, és amelyet másik cégnél nem feltétlenül kapna meg.

Így a vps bérlés lett az álmaim alapja, hiszen számos videót készítettem már, és sok tréningen vagyok túl, éppen rendszerezem a videókat, és igyekszem kialakítani az egy éves tervet. Ha ez megvan, akkor irány a vps bérlés, és létre jöhet az álmom!

Még az is eszembe jutott egyébként, hogy ha valamennyire beválik a dolog, akkor ki fogom bővíteni egyéb altémákkal a szolgáltatást, ehhez persze a számítógépes háttér adott, mert bármikor lehet bővíteni a szervereket. Ez a jó a digitális világban, hogy egy bővítés nem jelent a fizikai valóságban nagy változást. Belegondoltál már abba, hogy többezer videó meg könyv meg minden simán el tud férni egy akkor térben, ami a tenyeredben elfér? 50 évvel ezelőtt csak a videók foglaltak volna sok raktárnyi helyet, a könyvekről nem is beszélve, most meg egy egész könyvtárat zsebre tudunk tenni. Elképzelni se tudom, hogy ahonnan tervezel bérelni a vps-t, ott mennyi adatot tárolhatnak, lehet kisebb országnyi területre lenne szükség ahhoz, hogy a régi módon tároljuk őket…

Nemsokára kérdezgetheted a főnöködet, hogy nincs-e esetleg gerinctorna tréning lehetőség a cégen belül! Ha azt mondja, hogy nincs, akkor hívd fel rá a figyelmét, hogy legalább üljön egyenes… 🙂