A meleg gyógyító ereje

3 éves korom óta sportolok. 16 éves koromig fociban voltam hálóőr, majd áttértem az amerikai focira. Az futball európai változatában többször is voltam korosztályos válogatott és a csapatommal NBII-ben játszottam. Ezt azért tartottam fontosnak közölni, mert múltamnak hála, van tapasztalatom a különböző sérülésekkel kapcsolatban, illetve a minél gyorsabb regenerációt elősegítő rehabilitációs programokkal is ez a helyzet. Rengeteget jártam én is gyúróhoz, masszőrhöz, csontkovácshoz és gyógytornászhoz is, mikor mi kellett éppen. Emellett sok apró trükköt is megtanultam.

Az egyik ilyen apróság a levegővel kapcsolatos dolog. Aki sportol annak már biztos volt izomgörcse, illetve azt is tudja, hogy náthásan nem épp kellemes futni, vagy bármi más fizikai terhelést elviselni. Egyik ismerősöm most épp gerinctornára jár, mivel begyulladt neki a háta és elég rendesen be volt állva, alig tudott mozogni. A gyógytornász hölgy egyik kérése volt, hogy igyekezzen melegen tartani a testét, főleg a regenerálódás időszakában, ugyanis úgy sokkal könnyebb ellazítani az izmokat. A probléma csak az, hogy barátom rendkívül nehezen alszik el, ha melege van, így rendre nyitva hagyja az ablakot estére, még akkor is, ha hajnalban már ő maga kel fel becsukni azt, mert fázik. A hideg környezet, a hideg levegő viszont könnyen eredményezhet izomgörcsöket (gondoljunk csak a hideg vízre), illetve elég könnyű valamilyen megfázást elkapni. A huzat kellemetlen hatásairól már ne is beszéljünk. Aludni viszont muszáj, mert fáradtan az ember dekoncentrált, és szintén romlik a teljesítménye. Mi hát a megoldás? Sokkal triviálisabb, mint az ember hinné. Klíma. Persze a klíma szerelés  nem épp egy gerincbarát feladat, de hát nem is kezelésről, hanem inkább megelőzésről van itt szó. Nézzük miért is olyan jó ez a megoldás.

Először is, ha nem tudunk aludni, amikor melegünk van, akkor tökéletesen alkalmas arra, hogy lehűtsük vele a levegőt a kívánt mértékig. Ha nem visszük túlzásba a dolgot, akkor megfázni sem fogunk, hiszen alacsonyabb hőmérsékletre magától nem állítja magát a gép. Ráadásul szép csendben működik, vagyis bosszantó búgással sem kell számolnunk. Ezen felül hideg időben akár a levegő melegítésére is alkalmas, bizonyos készülékek akár -14°C-ban is működőképesek. Sokoldalú funkcióinak hála kiváló módja ez annak, hogy mindig olyan hőhatások érjék szervezetünket, amik ideálisak ahhoz, hogy bármilyen tevékenységet végezhessünk mellette. Nem kell többé sem a melegtől szenvedve ébren forgolódni, de egy esetleges megfázást, vagy a hideg lakás következtében gyakori izomgörcsöket is megakadályozhatjuk.

Egy ilyen tárgy beszereléséhez ráadásul nem is kell kiüríteni a pénztárcánkat, és sok macerával sem jár. Általában 3-4 óra alatt kész egy teljes beszerelés, ami után a szemetet is elszállítja a vállalkozó, tehát biztos, hogy a derekunkat sem húzzuk meg a takarítás közben. Idő és ár terén többlet csak akkor jelentkezhet, ha az elektromos bekötéshez villanyszerelő segítsége is kell, illetve ha a csövezést falon keresztül kell megoldani. Mindent össze vetve azonban még így is megéri, hiszen cserébe folyamatosan a kellő mértékben melegen tudjuk tartani lakásunkat, ezáltal segítve izmaink regenerálódását egy-egy edzés után.

A fenntartás még egy olyan kérdés, ami mellett nem mehetünk kel szótlanul. A régebbi gépek fogyasztása rendkívül magas volt, de szerencsére ma már ezt is megoldotta a technológia. Egy modern eszköz 30%-al kevesebbet fogyaszt éves szinten, mint elődei, amivel nem csak a pénztárcánk tartalmát, de a természetet is védjük.

A fentieket figyelembe véve, szerintem mindenkinek, aki komolyan veszi a sportolást, és ügyel mellette arra is, hogy ez ne legyen túlságosan megterhelő az egészségére, érdemes beszereznie egy klímát, ami ugyan apróságnak tűnik a hatás szempontjából, mégis aranyat érhet, és rengeteg kúrálással és gyógyulással töltött időt megspórolhat nekünk hosszú távon. Ráadásul akkor sem fog feleslegessé válni, ha már felhagytunk a sportolással, hiszen mindennapi komfortérzetünk javítására is kiváló és a család többi tagja is élvezheti az előnyeit, akár sportolnak akár nem. A családi béke megteremtése is fontos dolog ahhoz, hogy stressz mentes élhessünk, ezért aztán a távirányító birtoklásán sem kell veszekednünk lakótársainkkal, családunkkal, hiszen mindenki irányíthatja a gépet saját telefonjáról, táblagépéről a wifi használatával. ennél több érv pedig nem is kell ahhoz, hogy bizonyítsam egy klíma mindenképp jó választás.