Klímával is lehet fűteni?

Tornázni mentem a múltkor, és meglepetten vettem észre, hogy légkondit szereltek be. Meleg van, nem volt senkinek sem ellenére, hiszen a nagy melegben legalább nem izzadtunk egész órán, jól esett mindenkinek, hogy ezúttal a lehűtött teremben mozoghattunk.
Szeptember elején a hőség egy kicsit alább hagyott, és előkerültek a pulóverek is. Kicsit kedvtelenül mentem a zuhogó esőben a szokásos tornára, vittem hosszúnadrágot, egy könnyebb pulóvert, nehogy megfázzak a 15°C-os teremben. A következő hétre úgyis ismét meleget jósoltak, nem hiszem, hogy bárki fűtene 2 napig. Elvárásaimmal ellentétben, a teremben ugyanolyan idő volt, mint egy héttel előbb a nagy kánikulában. Kiderült miért, a klíma már fűteni is tud! Nem is hallottam még ilyenről, így mikor hazamentem este, egyből leültem a laptopom elé, és utánakerestem a dolgoknak.
Kiderült, hogy a fűtés klímával valójában igen népszerű mostanság . Találtam egy céget, akik árulnak ilyen fűtésre is alkalmas klímákat. A klímákról a fejemben kialakult képbe valahogy nem nagyon fér be a fűtés, pedig egészen logikus, ha jobban átgondolom.
A cikket elolvasva tudatosult bennem, hogy mennyire jó is klímákkal fűteni.
Például akkor nagyon jó ötlet, ha nem akarunk az egész házban befűteni, csak mondjuk a gyerekeknél. Időzíthető, így ha nincs otthon senki, nem megy feleslegesen, de beállíthatjuk előre, hogy mikor kezdjen neki a fűtésnek, ezzel a fogyasztása is csökken. Nagyon olcsón megoldható vele a fűtés, azt írták, akár 200 Ft elegendő hozzá, hogy 8 órára befűtse a lakást, ami jóval kedvezőbb, mint egy-egy napra bekapcsolni a radiátort, mikor éppen rosszidő van, másnap reggel pedig kikapcsolni, mert ismét jön a jó idő. Átmeneti fűtésnek ebben a szeszélyes őszi időjárásban pont ideális. Az egyik nap fűthetek vele, a másik nap pedig hűthetek, mikor ismét tűz a nap, és meleg az idő. Nagyon praktikusnak tűnik. A gyerekeknek sem lenne rossz, mivel reggelente nagyon hideg van kint, a szobájuk is lehűl olyankor, és félek, megfáznak majd, de ha klímával fűtenénk, egyenletesen tudnánk tartani a hőfokot, nem kellene ingadozásnak kitenni őket.
A klímás fűtésnek az az előnye is megvan, hogy tisztítja a levegőt, szűri azt és párátlanít is. Még egy plusz pont, ha az embernek gyerekei vannak.
Azt nem hiszem, hogy a hagyományos fűtést lecserélném, de az őszi hónapokban nagyon jól jönne nekünk is egy ilyen klíma. Arról nem is beszélve, hogy nyáron sem lenne melegünk.
Mivel klímák terén nem vagyok nagyon tájékozott, tovább folytattam a keresést, és ugyanezen az oldalon találtam is olyan klímát, ami egyszerre fűt, és hűt.
Inverteres klímának hívják, és első olvasatra nagyon szimpatikusnak tűnik. Állandóan fújja a levegőt, ezzel tartva a beállított hőfokot, sokkal nagyobb komfortérzetet biztosít, mint a ki-be kapcsolással járó hirtelen légfúvásokkal. Halkabb is, mint a legtöbb klíma, így a gyerekeknek sem lenne gondja vele, a kicsi úgyis elég rossz alvó mostanában, a hangos zúgástól nem tudna elaludni, talán a folytonos ki-be kapcsolás hangjára is felébredne.
Az energiatakarékosság is nagy egy ilyen berendezésnél. Igaz, hogy kezdetben egy nagy beruházás lenne, de sokat tudnánk spórolni, az ára hamar megtérülne.
Az intensaklima honlapján meg is néztem, mennyibe kerül egy klíma, és hogy is megy ennek a telepítése. Nem kell külön szakembert keresnünk, hanem megrendelhetjük a telepítést a klímához, ráadásul így olcsóbb is! Még csak autóba sem kell ülnünk, házhoz szállítják nekünk. Elég kényelmes módszernek tűnik. Egy nagy múltú cég, már 25 éve a szakmában vannak, ez azt hiszem mindenképp egyfajta garancia a minőségre. Nem lehet klímát telepíteni akárhova, de díjmentesen felmérik, hogy hol lenne a legideálisabb a berendezés elhelyezése, így ezzel sem kellene foglalkoznom.
Most, hogy ennyi mindent olvastam, és egy ilyen akciót is találtam, talán mi is telepítünk egy fűtős klímát, a gyerekeknek nagyon jó lenne, és biztosan nem bánnánk meg, és nem is olyan drága annak fényében, hogy milyen jó szolgálatot tesz ősszel és nyáron is.
Ha a párom hazaér, mindenképp megbeszélem vele, szerintem nem lesz ellenvetése!