Gerinctréning a víz és az argon palack segítségével

A gerincproblémák ellen sokféleképpen lehet küzdeni. Én évekig űztem a hagyományos, edzőteremben végzett labdás és sok mozgással társuló hagyományos gyógytornát, és folyamatosan éreztem áldásos hatását. Előbb-utóbb azonban már úgy éreztem, hogy többet is kipróbálnék, ezért kezdtem el úszni. Nagyon sok helyről hallottam ugyanis, hogy a vízben végzett mozgás, ami minden porcikánkat igénybe vesz, megfelelő gyógytornásszal együttműködve ugyanolyan gyógyító hatású lehet, mint a szárazföldi edzés. Mióta pedig már ezt a mozgásformát is megismertem, még többre vágyok, és most kezdtem el a búvárkodást, ami a megfelelő öltözettel és az oxigén és argon palackkal ugyanúgy áldásos hatású lehet.

A búvárkodás ötlete onnan jött, hogy kicsit fel akartam dobni a vízben töltött óráimat. Ehhez tökéletes az, hogy kipróbálom ezt az új dolgot, mely során ugyanazokat a mozgásokat meg tudom tartani, mint korábban (még ha azt is gondolnám, hogy az, hogy egy nagy oxigénpalack van a hátamon, korlátoz, de ez nincs teljesen így).

Kiderült, hogy a hely, ahol úsztam, víz alatti oktatást is tart, és igényemre akár a gyógytornát is kipróbálhattam ilyen speciális keretek közt. Az árban, amit fizetnem kellett a foglalkozásért benne volt az oxigén palack ár, így csak az argon palack árral kellett külön foglalkoznom, egyébként pedig semmi dolgom nem volt.

Az oxigénpalack ahhoz kell, hogy tudjak mit lélegezni a víz alatt, ebben nincs semmi meglepő, és teljesen alapvető, hogy kell, ezért is nem kellett külön fizetnem érte. Az, hogy én argont is használtam, az azonban már egy speciális igény: ilyenre ugyanis csak akkor van szükség, hogyha a búvár szárazruhánkkat akarjuk vele megtölteni, ilyenje pedig egyáltalán nincs mindenkinek, és nem is lenne feltétlenül szükséges.

Én azonban úgy döntöttem, hogy az egyszeri kiadás, ami a szárazruhához kell, megéri nekem azt, hogy utána ne fagyjak meg az edzés közben. Ami pedig az argon palack árat illeti: az már igazán semmiség ahhoz képest, amit máshol az egészségemre költök. Az ugyanis csak arra szükséges, hogy a ruhám alá valamennyit befújjunk a merülés előtt, hogy kibélelje, jobb hőszigetelővé tegye, és semmiképpen se tudjak átfagyni. A víz bejutását már akkor is megakadályoznám, hogyha csak simán oxigént használnák, de akkor még lehet, hogy a kevésbé jobb hőszigetelés miatt előbb-utóbb ugyanúgy fáznék.

Azért is könnyű dolgom volt az argon palack árral, mert a hely, ahova úszni járok, megadta nekem, hogy ők honnan szerzik be a saját palackjaikat. Bár külön kellett megoldanom a vásárlást, de így legalább biztos lehettem benne, hogy egy olyan helyet sikerült találnom, amiről sokan ellenőrizték előlem, hogy jó árkategóriába tartozik.

Szerencsére a házhozszállítási opció elérhető volt, így végképp nem volt nehézség az, hogy megoldjam az argon palack beszerzését. Először a lakásomhoz rendeltem, és onnan vittem be az uszodába, de elég hamar hallottam, hogy ez nem feltétlen szerencsés. Az argon palack ugyanis ugyanúgy, mint a többi gázpalack, elég veszélyes, és semmiképpen se arra lett kitalálva, hogy én pár naponta hordozgassam a kocsimban. Ezért megkérdeztem az uszodát, hogy nem tudnának-e segíteni abban, hogy hol tárolhatom.

Ők, mivel már régi vendégük voltam, kedvesen megengedték, hogy a gázpalackomat elhelyezzem az ő raktárukban, ami biztonságosabb teret ad arra, hogy ilyeneket tároljunk benne. Felcímkéztük, hogy senki más ne használja, és így a nélkül tudom minden edzés előtt az argont használni, hogy nekem kéne a szállítással foglalkozni.

Pár hét után úgy éreztem, hogy tényleg sikerült elérnem a célom, és sokkal élvezhetőbbé tettem a gerinctréninges edzéseimet. A csekély argon palack ár mellett, amit fizetnem kell, sokkal többet nyertem a tök jó szórakozással, amit az edzőmmel megosztva úgy döntöttünk, hogy még az is lehet, hogy többeknek, csoportos óraként is megnyitjuk ezt a lehetőséget. Akkor pedig már nagy tételben fogunk argon palackot rendelni a kedvenc gázcseretelepünkről, és úgy talán még olcsóbb is lesz.