Gerinctorna és flottakezelés

Az egészség relatív dolog. Minden ember törekszik rá, pedig azt sem tudjuk egészen pontosan meghatározni, hogy ez mit jelent. A testünk egy nagyon bonyolult kémiai és biológiai folyamatokból álló rendszer, és mint minden rendszer, ha porszem kerül a gépezetbe, akkor könnyen meghibásodhat. Na de hogy kerülhető ki az a bizonyos porszem? Vajon életnek lehet-e nevezni azt, amikor az ember görcsösen ragaszkodik ahhoz, hogy minden általa felállított szabályt betartson annak érdekében, hogy az egészsége megmaradjon? És vajon, ha ezeket a szabályokat betartja, akkor teljesen garantált az, hogy egészséges ember lesz? Erre mindre egy határozott nemmel tudnék válaszolni.

Vegyük például a sportolókat. Ugye gyerekkorunk óta azt sulykolják belénk, hogy a sport jó, egészséges és szükséges ahhoz, hogy az ember megőrizhesse gyerekkori tökéletes fizikai állapotát. Hát ez majdnem igaz. Rengeteg sportolónak a rendeltetésszerűtől eltérő folyamatos testfunkciók miatt tönkremennek a szervei. Porc,- csontkopások, rengeteg törés és társaik. Ezért nem jelenthetjük ki azt, hogy aki gyerekkora óta sportol az közelebb érezheti magát a teljes egészséges életmódhoz.

Van egy barátom, aki rengeteget túrázik és fut, és nagyon sokszor bulizni is együtt járunk. Egyébként ezek a mozgásformák vannak a legkevésbé rossz hatással az emberi szervezetre, mert nem folyamatosan ugyanazok a mozdulatsorok ismétlődnek, hanem csak egyfajta gyorsított helyváltoztatási képességek vannak ezek során kihasználva. Mostanában ennek a barátomnak nem nagyon volt ideje mozogni, mert beindította a harmadik vállalkozását, ami nem más, mint egy flottakezeléssel foglalkozó cég. Azzal, hogy ismételten ilyen nagy fába vágta a fejszéjét, nem csak a mozgásszerveit, de minden egyéb más részét is veszélynek tette ki. Hirtelen lecsökkentette a mozgást, mivel nem nagyon volt ideje ilyesmire, és mindenközben ezzel egyenesen arányosan nőtt az ülőmunka végzésének mennyisége is, ami szintén meg tudja viselni az emberi szervezetet. Közben nem mellékesen a flottakezeléssel kapcsolatos kezdeti aggodalmak és problémák az idegrendszerét és a mentális jelenlétét is felborította némiképp. Ezek együttesen aztán ahhoz az eredményhez vezettek, hogy nem csak külső és mentális problémák adódtak, de az emésztőrendszerre ráhúzódtak a kivetített problémák, és szegény Gergő hirtelen rosszabb passzban érezte magát, mint egy vidám vasárnapi délelőttön összegzett nyugdíjas otthon kórtörténete.

Szerencsére hamar felismertük a problémát és addig unszoltam, amíg sikerült rávennem, hogy forduljon orvoshoz ezzel a problémával. Azt azonban nem említettem neki, hogy most nem a hagyományos értelemben vett, nyugati típusú gyógyítási formát kell választania, hanem szakítani a hagyományokkal, és egy gyógyító lámához fordulni a segítségért és vélhetően a megoldásért is. Orvosról orvosra járt, akik nem tudták megoldani a problémáját, végül valószínűleg pont az ebből jövő keserűség miatt hagyta magát meggyőzni, hogy a másik utat is megnézze. Összehoztam egy láma ismerősömmel, aki sokkal könnyebben felfedte a probléma forrását, mint amire mi számítottunk, és megoldásként nem csak különböző csodafőzetek és szellemi mantrák gyakorlását javasolta, hanem rávezetett minket, hogy ideje komolyabban foglalkoznunk a jógával.flottakezelés

Kicsit később még győzködnöm kellett Gergőt, de aztán beadta a derekát és beiratkoztunk egy jógatanfolyamra. Azóta alig telt el pár hét, de sokkal kiegyensúlyozottabbak vagyunk, megszűntek az ízületi problémák és az emésztési zavarok. Nincsen naponta gyomorégése és mentálisan is olyan szinten rendbejött, amit tényleg nem gondoltunk volna. És ez még csak a kezdet, kíváncsian várom, hogy meddig fog vezetni ez a spirituális utazás.